Tijdens het congres komen prominente dermatologen en specialisten op verscheidene vakgebieden aan het woord.
C.M. Uppelschoten
Carla Uppelschoten is directeur van U-Consultancy. Ze is 20 jaar geleden begonnen met het geven van opleidingen dermatologie voor verschillende beroepsgroepen. Ze werkt samen met de Nederlandse Vereniging Dermatologie en Venereologie (NVDV) en heeft een adviesraad dermatologie bestaande uit verschillende vooraanstaande dermatologen. Onderwijs van U-Consultancy wordt gegeven in Nederland, België en Curaçao. Carla schrijft regelmatig artikelen over de huid en geeft presentaties op congressen en beurzen. Ze is trots dat dit jaar de vierde editie plaatsvindt van Dermasalon in het kader van het 20-jarig jubileum van U-Consultancy.
Mr. dr. E.R.M. de Haas
Dr. de Haas is voorzitter van de Domeingroep Oncologie van de NVDV en lid van de richtlijnwerkgroep Basaalcelcarcinoom en Plaveiselcelcarcinoom. Zij zal dan ook tijdens Dermasalon 2017 haar kennis delen over huidkanker en de ins en outs bespreken van zonnebrandcrème tijdens de workshop “Zonnebrandcrèmes; van alle kanten belicht.” Ze is dermatoloog bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Dr. K. Kennedy
Dr. Kennedy is dermatoloog, Mindfulness Based Stress Reduction trainer en Public Health arts. Dr . Kennedy zal de workshop “Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR): methoden voor zorg en zelfzorg” geven op Dermasalon 2017. – “Door meer aandacht te hebben voor onszelf en voor ‘de dingen’ die ons overkomen kunnen we leren om de stress die het leven met zich meebrengt een betere plek te geven”.
Dr. J.P.W. van der Veen
Dr. van der Veen is dermatoloog en voormalig directeur Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen AMC/Amsterdam. Hij heeft veel ervaring op het gebied van pigmentstoornissen en vult tijdens Dermasalon de workshop “Vitiligo, medisch of cosmetisch probleem?”
Vitiligo is een niet-kwaadaardige aandoening, waarbij veranderingen in het aspect van de huid meer op de voorgrond staan dan klachten als jeuk of pijn. De aandoening is tot op heden niet snel en al helemaal niet gemakkelijk te behandelen. Vanuit medische hoek is er dan ook lange tijd weinig belangstelling voor deze als “kosmetisch” weggezette aandoening geweest. Toch brengt recent wetenschappelijk onderzoek nieuwe medische feiten naar voren die van praktisch belang zijn bij onze adviezen richting de patiënt .
Dr. A.J. Oosting
Dr. Oosting is dermatoloog en bioloog. Hij is werkzaam in het Spaarne Gasthuis te Hoofddorp en is docent bij U-Consultancy. Heeft diverse artikelen gepubliceerd samen met C.M. Uppelschoten in tijdschrift ‘De Schoonheidsspecialist’. Hij is bestuurslid / secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en lid van American Academy of Dermatology. Daarnaast is hij lid van de adviesraad van U-Consultancy.
Dr. J. Toonstra
Dr. Toonstra is dermatoloog en docent bij U-Consultancy. Samen met Anton de Groot schreef hij een zevental boeken voor pedicures en voetzorgverleners, huisartsen en huidtherapeuten. Hij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Dr. Toonstra zal in het plenaire programma vertellen over “De rol van het microbioom bij ziekte en gezondheid”. Hij zal ook de workshops “Wratten, clavi, pitted keratolysis, hyperhidrose” en “Behandelopties ingegroeide nagels en paronychia” verzorgen.
C.N. Rison
C. Rison is gecertificeerd medisch fotograaf. Naast het runnen van haar eigen fotografie bedrijf, is zij werkzaam als medisch fotograaf in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht.
Als docent bij U-consultancy geeft zij de workshop “Het maken van goede huidfoto’s.” Hierin worden de voorwaarden aan een goede huidfoto behandeld, en de wijze waarop men zelf een goed bruikbare foto maakt. Daarnaast is er ook aandacht voor het minimaliseren van de ‘risico’s’ voor de cliënt.
P. Monteiro
P. Monteiro is sinds 2008 voorzitter van de patiënten/belangenorganisatie Vitiligo.nl. Hij is betrokken bij voucherprojecten van Huidpatiënten Nederland en andere (deel)projecten. Heeft zitting in de domeingroep pigment/richtlijnen vitiligo (NVDV). In het verleden is hij actief geweest als eigenaar/directeur van (zorg)ondernemingen en als lid RvA diverse initiatieven in de zorgsector. Paul verzorgt regelmatig masterclasses op het gebied van vitiligo, o.a. bij U-Consultancy. Verder is hij is mede- oprichter/ bestuurder van een stichting die zich in Suriname bezighoudt met de opvang en ondersteuning van HIV/AIDS geïnfecteerde kinderen. Samen met R. Romeijn zal hij spreken tijdens de workshop “Vitiligo vanuit het patiëntenperspectief bekeken”.
L.W. Barkema
L.W. Barkema is dermatoloog in het Antonius Ziekenhuis te Sneek en is docent bij U-Consultancy. Lid van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie. L.W. Barkema zal op Dermasalon 2017 in het plenaire programma de presentatie “Biologicals: een nieuw tijdperk” verzorgen en de workshops “Menopauze en de huid” geven. Wat voor gevolgen heeft het voor huid haar en slijmvliezen als een vrouw in de menopauze komt? Waarom gebeurt dit? Is dat een probleem, en zo ja wat kun je er dan aan doen om de gevolgen van ouder worden in combinatie met vermindering van vrouwelijke hormonen op deze weefsels te verminderen. Kun je dit bereiken met hormoonbehandeling? Hoe zit het met het dunner worden van het hoof haar?
Y.H.L. Lammertink
Y.H.L. Lammertink is gespecialiseerd verpleegkundige dermatologie. Zij heeft haar eindopdracht bij de opleiding van U-Consultancy geschreven over of het eczeemspreekuur meerwaarde heeft. Haar bevindingen zal zij bespreken tijdens de derde sessie in het blok “Nursing specials”.
H. ten Hoopen
H. ten Hoopen is gespecialiseerd verpleegkundige dermatologie. Zij heeft haar eindopdracht bij de opleiding van U-Consultancy geschreven over de transmurale samenwerking Wond Expertise Centrum. Haar bevindingen zal zij bespreken tijdens de tweede sessie in het blok “Nursing specials”.
M. Angevare
M. Angevare is gespecialiseerd verpleegkundige dermatologie. Zij zal tijdens Dermasalon 2017 haar bevindingen vertellen over haar eindopdracht in de eerste sessie van het blok “Nursing specials” waarin ze onderzoek heeft gedaan naar de verpleegkundige zorg bij patiënten met melanoom stadium 1A; de lastmeter.
M. Janssen
M. Janssen is diabetespodotherapeut bij het bedrijf Rondom podotherapeuten. Tijdens Dermasalon 2017 zal zij vertellen over de laatste richtlijnen en ontwikkelingen van de diabetische voet in de workshop “Diabetische voet: de laatste richtlijnen en ontwikkelingen”.
J.C.M. Köning -van Efferen
J.C.M. Köning – van Efferen is pedicure en zal bijdragen aan de workshop “Behandelopties ingegroeide nagels en paronychium” met een praktijkdemonstratie nagelbeugel aanbrengen. De nagelbeugel is er om de ingroeiende nagel te reguleren wat wil zeggen dat de nagel d.m.v. een beugel een klein beetje gelift wordt uit de nagelwal, want de beugel wil namelijk terug in zijn oorspronkelijke vorm. Er zijn verschillenden soorten nagelbeugels op de markt, maar in deze workshop zal zij een onyclip plaatsten. Dit is een stalen beugel omtrokken met een kunststof.
T. Mensink
Podotherapeut sinds 2014, werkzaam bij Innofeet.
Onychocryptose of unguis incarnatus is de meest voorkomende reden voor consultatie als gevolg van nagelpijn. Door ingroeiing van de nagelrand vormt zich een granuloom, waardoor pijn en ontsteking veroorzaakt wordt. Er worden verschillende technieken beschreven in de literatuur, waarvan de selectie afhangt van het stadium en de ernst van de unguis incarnatus. Een van deze behandelmogelijkheden is spiculectomie. Het toepassen van een spiculectomie is minder invasief dan een chirurgische techniek, zoals een wigexcisie. Bij de workshop “Behandelopties ingegroeide nagels en paronychium” zal T. Mensink in de praktijkdemonstratie de behandelmogelijkheid spiculectomie verder toelichten.
Dr. T. J. Stoof
Dr. T. J. Stoof is werkzaam in deeltijd bij U-Clinic Westerpark in Amsterdam. Tevens is hij werkzaam als dermatoloog binnen het vulva-team van de afdeling Gynaecologie van het VUmc. Zijn aandachtsgebieden zijn, naast de algemene dermatologie, psoriasis, eczeem en auto-immuunziekten waaronder lupus erythematosus in al zijn uitingsvormen, dermatomyositis, sclerodermie e.a. Daarnaast heeft hij een bijzondere belangstelling en expertise op het gebied van afwijkingen aan de vulva.
Op Dermasalon 2017 zal hij de workshop “Hoofd-zaken: Haaruitval en andere Kopzorgen” verzorgen. In deze workshop zullen een aantal onderwerpen de revue passeren. Alopecia androgenetica bij de man en bij de vrouw, andere vormen van haaruitval en voorts wat men verder zoal kan tegenkomen aan huidaandoeningen op het behaarde hoofd. Te denken valt hierbij aan o.a. psoriasis, hoofdroos, alopecia areata, contact-allergisch eczeem, lupus erythematosus, lichen planopilaris, frontale fibroserende alopecie, voorstadia van huidkanker, hoofdluis en lues-II. In de presentatie zal het een “reis over het behaarde hoofd” worden.
Ir. dr. K.H. Tjiam
Ir. dr. K.H. Tjiam is dermatoloog en docent bij U-Consultancy. Op Dermasalon zal hij 2 workshops verzorgen: “Feiten en fabels over cosmetica” en “(Bij)werkingen van haarverzorgingsproducten”. Workshop cosmetica: Veelgeprezen zalfingrediënten hebben weliswaar een positieve invloed op de cel in het laboratorium, maar dringen ze wel in voldoende mate door de formidabele barrière die de levende huid vormt. En als de werkzaamheid op de huid is aangetoond met allerlei meetapparatuur, is die verandering voor de onbevooroordeelde buitenstaander dan ook echt zichtbaar? Deze vragen zullen in de workshop nader worden besproken, echter niet beantwoord. Wel kan de presentatie u wat houvast bieden in de kritische beoordeling van de talrijke huidpreparaten, die de markt overspoelen.
Workshop haarverzorgingsproducten: Wat kunnen we van haarverzorgingsproducten, goed voor een wereldwijde miljardenomzet, verwachten? In deze workshop gaan we hier op in. Daarbij zal niet slechts aandacht worden besteed aan de werking van de ingrediënten die in de producten zijn verwerkt, maar ook aan de (ongewenste) bijwerkingen er van.
J. Huizinga
Janneke Huizinga is verpleegkundig specialist dermatologie. Zij zal de workshop “Klinisch beeld en wondbehandeling van hidradenitis suppurativa” verzorgen. Zij zal iets vertellen over klinisch beeld, oorzaken, risicofactoren, impact op de kwaliteit van leven en de behandelmogelijkheden. Wat betreft de behandelmogelijkheden zal ze met name iets vertellen over de chirurgische behandeling onder narcose, met name de STEEP operatie. Ze zal ingaan op de ervaringen van patiënten met deze ingreep en de wondbehandeling nadien.
J. N. Bennen
Niek Bennen is dermatoloog bij DC Klinieken te Amsterdam en is docent bij U-Consultancy. Hij is lid van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie. Op Dermasalon zal hij de workshop “Motiverende gespreksvoering en coaching tijdens het huidconsult” verzorgen in het blok Psychodermatologie; drama’s in de praktijk.
Dr. C.J.W. van Ginkel
Kees van Ginkel was eerst chemicus op laboratorium en leraar voor de klas, later arts/dermatoloog. Hij is consultant cosmetica industrie en heeft totaal circa 100 publicaties. In het UMC Utrecht heeft hij zich in het bijzonder toegelegd op allergie; daarnaast heeft hij eerst in een eigen ZBC (Vinkeveen) en later in het Ziekenhuis van Deventer de dermatologie incl. allergie in volle breedte beoefend. Tijdens de workshop “Allergie: hoe vind ik de oorzaak?” wordt eerst het geheugen opgefrist over allergie. Gewapend met deze kennis zal hij met de deelnemers de oorzaak opsporen van allergie bij 12 echt gebeurde verhalen van zijn eigen patiënten. Er zullen totaal verschillende oorzaken uitkomen rollen: van poffertjes via sla-olie tot muurverf, van haarverf via tattoos tot zaagsel, van buxushout via vogelmijt tot een katinnetje. Tenslotte wat tips hoe je allergie kunt opsporen.