Persbericht: Terugblik op een succesvol Dermasalon 2017

Terugblik op een succesvol Dermasalon 2017
Het was een uitverkocht, succesvol, inspirerend en leerzaam congres. Dermasalon 2017 bracht de aanwezigen zoals schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, kappers en haarwerkers, voetverzorgers, doktersassistenten, verpleegkundigen en andere specialisten werkzaam in de huidzorg, inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van dermatologie. Het was een bijzondere dag op maandag 30 oktober in Hart van Holland in Nijkerk, waar meer dan 500 deelnemers bijeen kwamen om hun kennis te vergroten, te netwerken en workshops te volgen. Maar liefst 20 prominente sprekers gaven boeiende en levendige presentaties over actuele onderwerpen. “We zijn er trots op dat U-Consultancy dit jaar haar 20-jarig bestaan viert en de kroon op dat jubileum is de organisatie van Dermasalon 2017″, liet directeur van U-Consultancy Carla Uppelschoten weten.

Het ochtendprogramma van Dermasalon bestond uit een aaneenschakeling van boeiende, interessante en prikkelende plenaire sessies voorgedragen door vooraanstaande sprekers. Met praktijkvoorbeelden, een flinke dosis humor en een verrassende toegift besprak Dr. Van Ginkel alle ins en outs over de oorzaken van allergie. Tijdens de sessie ‘Biologicals; een nieuw tijdperk’, gegeven door dermatoloog Barkema, kwamen interessante en nieuwe aspecten aan het licht. Zo vertelde hij onder andere over de vele toepassingsgebieden van biologicals zoals bij vaccinatie, diabetes, bloedziekte, kanker, neurologische aandoeningen of immuunziekten. Verder besprak hij de voordelen van biologicals en de opkomst van biosimilars; gelijkwaardige kopieën van eerder geregistreerde biologische merkgeneesmiddelen, waarvan het patent is verlopen. Andere onderwerpen waren de positieve en negatieve effecten van de zon en de rol van het microbioom bij ziekte en gezondheid. Nieuw deze editie was de interactieve congres app, waarmee deelnemers gezamenlijk antwoorden konden geven op vragen van de sprekers én zelf vragen konden stellen of een review geven. Dermasalon is een geaccrediteerd congres door erkende organisaties.

Het middagprogramma bestond uit wel 20 boeiende workshops, afgestemd op de verschillende doelgroepen. In volgorde van tijd konden deelnemers aan dit vakevenement zich voor maar liefst drie workshops inschrijven. Elke sessie duurde 50 minuten en tussentijds waren er twee pauzemomenten. Tijdens de workshop ‘Menopauze en de huid’ wist Laurens Barkema meer dan 100 vrouwen in de zaal te boeien over een belangrijke levensfase: de overgang en de menopauze. Alle symptomen die horen bij de menopauze werden besproken alsmede de typische overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtstoename (met name rondom de buik), gewrichtsklachten, verminderde zin in seks of urineverlies. Gelukkig kwam de dermatoloog ook met een oplossing om de problemen tegen te gaan. Zo vertelde hij dat een hormoontherapie in een combinatie van estrogeen en progesteron (zowel lokaal als in pilvorm) een uitkomst kan bieden om de overgangsklachten te verminderen. Overigens werd de veroudering van de huid niet alleen toegeschreven aan de vermindering van hormonen tijdens de overgang, maar ook door roken, op basis van leeftijd en als gevolg van zonschade.

Dr. Oosting behandelde in zijn workshop het onderwerp ‘Huidkanker en daglicht Photodynamische Therapie (PDT)’. Met name de daglicht Photodynamische therapie is een relatief nieuwe behandeling die wordt toegepast bij actinische keratose (3 stadia), ziekte van Bowen en basaalcelcarcinoom. PDT kent vele voordelen ten opzichte van andere behandelmethoden, zoals niet-invasief, hoge selectiviteit en uitstekende cosmetische resultaten. Daarentegen kost de behandeling veel tijd, ervaart de patiënt pijn en is er geen histologische nacontrole. Bij daglicht photodynamische therapie is de effectiviteit van de behandeling hetzelfde, alleen ervaart de patiënt aanzienlijk minder pijn. Overigens biedt een daglichtlamp bij deze behandeling geen uitkomst, aangezien de intensiteit van de lamp niet hoog genoeg is. Andere interessante workshops waren onder andere ‘Psyche, huid en haar’, ‘Het maken van goede huidfoto’s’, ‘Wratten, clavi, pitted keratolysis hyperhidrose’ en ‘Motiverende gespreksvoering en coaching tijdens het huidconsult’.

De bijzondere dag werd op feestelijke wijze afgesloten op Dermaplein met muziek, hapjes en een drankje waar iedereen nog kon nagenieten, medevakgenoten ontmoeten en onderling ervaringen en kennis uit te wisselen. Ook konden de deelnemers na afloop een certificaat van deelname ophalen. Iedereen kon terugkijken op een succesvolle dag!